Šta treba da znate pre odlaska na prvu masažu

 

Nije nikakva tajna da masaža smiruje i um i telo, a njeni zdravstveni benefiti poznati su još iz drevnih vremena. Iznad očiglednog ipak, neke činjenice morate da znate, pred sam odlazak na masažu, kako bi ugođaj bio potpun.

 

Prva masaža: Saveti

 

Nema prostora za sramotu

 

Mnogima je veoma neugodno da skinu odeću pred nepoznatom osobom, ali morate d aimate na umu da je to sasvim normalno. Maser, odnosno fizioterapeut, je profesionalac koji ne obraća pažnju na eventualne nedostatke ili mane na vašem telu. On je tu da vam pomogne. Ipak, ukoliko vam je neprijatno, razgolitite se onoliko koliko je u granicama vaše zone konfora.

 

Ne zaboravite da dišete

 

Ljudi imaju običaj da budu dodatno napeti prilikom masaže, naročito kada se pritisnu tačke koje vas bole ili su napete. Ipak, važno je zapamtiti da je krucijalno disati sve vreme pravilno i duboko, kako bi kiseonik stigao do napetih mišića i opustio ih.

 

Ne zaboravite na vodu

 

Veoma je važno da se hidrirate nakon tretmana. Naime, nakon masaže, slično kao što je slučaj sa treninzima, tkivo mišića dehidrira i potrevna mu je voda. Stoga, ne zaboravite da pijete dosta vode, nakon masaže.

 

Topao tuš je odlična ideja

 

Pre odlaska na masažu, istuširajte se toplom vodom. To će dodatno opustiti vaše mišiće, te će masaža biti prijatnija, jer neće biti tolike napetosti. Uz to, vaš terapeut će vam biti zahvalan, jer brinete o svojoj higijeni.

 

Za ovisnike o sportu

 

Ukoliko redovno trenirate, bilo profesionalno ili rekreativno, na trening idite pre, a nikako posle masaže. Mišići će biti iscrpljeni nakon treninga, a masaža će im pomoći da se brže oporave. Ukoliko pak na masažu odete pre treninga, mišići su opušteni, a jak napor ih može dodatno opteretiti, što može dovesti do ozbiljnih povreda.

 

Izbegavajte hranu pre masaže

 

Generalno, obrok pre odlaska u spa centar se ne preporučuje, jer masaža stimuliše digestivni sistem, a prepun želudac pred masažu može da dovede do brojnih komplikacija. Izaberite laganiji obrok, u vidu salate ili voća, pre same masaže.

 

Masaža ne bi trebalo da boli

 

Ukoliko vam tokom masaže neki pokret ne prija ili vas boli kada terapeut masira određeni deo tela, recite to. Tako će i sam maser znati šta da radi i kako da tretira bolno mesto, a da vas pritom ne povredi. Omanji bol, nalik na tegljenje mišića, ne normalan, ali sve preko toga obavezno prijavite. Moguće je da imate neku povredu za koju niste ni znali. Stoga nema prostora da ćutite ili da vas je sramota da kažete ukoliko vas masaža boli.

 

Izbegavajte kafu

 

Nakon masaže, izbegavajte da pijete masažu. Kofein može da optereti mišiće i da izazove bol. Stoga, nemojte piti kofeinske napitke nekoliko sati nakon masaže.