Jedinstvene vrste masaža na svetu

 

Postoji preko 4500 priznatih masaža na svetu. Počev od anticelulit, preko relaks, do psihoterapeutskih, masaže su jedan od glavnih sredstava za opuštanje i lečenje.

 

U nastavku otkrijte neke od najčudnijih masaža koje postoje danas.

 

1. Ama terapija

 

Ovaj tip masaže kombinuje nekoliko tehnika u samoj jednoj sesiji. Između ostalog koristi se i pokret guranja, a cilj masaže jeste vraćanje energije.

 

2. Ajurveda masaža

 

Slična akupunkturi, ova masaža nastala je u Indiji, a sastoji se od masiranja specifičnih tačaka pritiska (marmasa). Cilj ove masaže jeste odagnanje bola i detoksikacija tela.

 

3. Balinese masaža

 

Iako nije naročito poznata, ova masaža se praktikuje u nekim delovima sveta. U pitanju je kombinacija švedske masaže, dubinske masaže tkiva, akupunkture, reikija i aromaterapije.

 

 

4. Belavi

 

U pitanju je jedinstvena masaža lica, u cilju uklanjanja bora i povratka sjaja i elastičnosti kože. Sastavni deo ove masaže su posebne maske i losioni.

 

5. Energetska masaža

 

Ova masaža nastala je kao kombinacija dva tipa masaže. Prvo, koristi se tehnika tajlandske masaže koja uključuje masiranje tela kroz odeću i istezanje. Zatim, koristi se švedska masaža, koja se ogleda u “trljanju” celog tela dlanovima. Energetska masaža bazirana je na budizmu i tantri, a cilj je isceljenje čakri, buđenje svesti i čula.

 

6. Kandaska dubinska masaža

 

U pitanju je specifična masaža, koja za cilj ima uklanjanje bola. Nju obavlja specijalo izučen terateut, a ogleda se u brzom masiranju tela preko odeće, dok pacijent sedi.

 

7. Karniosakralna masaža

 

Ovaj tip masaže uključuje masiranje vrata i kičme, a glavni fokus je i na glavi.

 

 

8. Esalen masaža

 

Nežna metoda osmišljena je u cilju lečenja emotivnog stanja i predstavlja ekvivalent odlasku kod psihoterapeuta. Iako pacijent ne priča o emocijama i psihičkom sranju, cilj jeste isceljenje koje je uspešno. Zapravo, esalen masaža se bazira na nauci o dodiru, gde dodir, kao takav, ima terapeutsku moć i može da izleči, što je i dokazano nebrojano puta.

 

9. Šiacu pet elemenata

 

Ovaj tertman uključuje ritmične pokrete masaže, od leđa ka stomaku. U početnoj fazi, terapeut čula kako bi razumeo telo pacijenta. Zatim, dobro obučeni maser tim saznanjima detektuje problem u telu, koje zatim donosi u harmoniju.

 

10. Lomi lomi

 

U pitanju je masaža nastala na Havajima, a oponaša pokret talasa okeana i plesa hula. Ovom masažom otpušta se energija zatočena u telu.

 

11. Tehnika kapljica kiše

 

U pitanju je masaža Indijanaca, a sastoji se od korišćenja aromaterapije. Tokom tretmana, na šake, stopala i kičmu stavljaju se eterična ulja, koja imaju za cilj detoksikaciju i lečenje celog tela.