Istorijski vodič kroz poklone

 

Socijalna vrednost darivanja prepoznata je kroz ljudsku istoriju bezbroj puta. Hiljadama godina, razne kulture u svojoj tradiciji obavezno su imale i običaj davanja poklona. U velikom broju slučajeva, kod raznih naroda, najveći status  u porodici nije imao onaj koji je imao najviše, već onaj koji je najviše davao.

 

Neki istoričari veruju da je evolucija dovela do toga da darivanje postane jedno od omiljenih običaja kod ljudi. Najdarežljiviji muškarci, kroz istoriju, uživali su i najveće divljenje kod pripadnika lepšeg pola, dok su žene koje su darivale (najčešće hranu) na taj način pomagale porodici da opstane.

 

Istraživanja su pokazala da danas, muškarci tipično kupuju praktične poklone razumnih cena, dok žene dobijaju i poklanjaju stvari koje imaju veću emotivnu vrednost.

 

Polna razlika u davanju poklona postoji, što su eksperimenti i pokazali. Naime, u studiji koju su izveli psiholozi u Čikagu, devojčice od tri i četiri godine brižljivije su birale poklone, najčešće sa majkama, te su s jednakom pažnjom birale i ukrasni papir. S druge strane, dečaci istih godina ovaj zadatak poverili su majkama, često nesvesni ni šta nose za poklon određenoj osobi.

 

Darivanje je često i jasan način da osoba pokaže interesovanje ili pak prilikom jačanja partnerskih odnosa. Samim darivanjem dajemo osobi do znanja koliko nam je važna, a u isto vreme i u osobi koja daruje, stvara osećaj sreće i povezanosti s osobom kojoj poklon dajemo. Uz to, darivanje stvara i osećaj svrhe i važnosti.

 

Čak je i u primitivnim civilizacijama, kod pećinskih ljudi, otkriveno da su darivali, s ciljem povezivanja i jačanja veza s drugim članovima društva.

 

Ukoliko želite da voljenoj osobi poklonite nešto originalno, bilo za godišnjicu veze odnosno braka, rođendan ili kao deo svadbenog poklona, jedna od ideja može svakako da bude i vaučer za spa centar.

 

Nudimo zakup spa centra sa ili bez masaža, u trajanju od 2 ili 3 sata. U cenu su uračunati mini bar sa pićem, korišćenje hidromasažne kade, saune, moderne masažne fotelje Arcus i hidromasažni tuševi.

 

Priuštite sebi i svojim najmilijma kraljevski tretman!

 

Vaučere donosimo besplatno za klijente na teritoriji Novog Sada, a brzom poštom šaljemo vaučere na sve ostale lokacije u Srbiji.

 

Ponude pogledajte u delu sajta CENOVNIK.