Devojačko i momačko veče – tradicija duga vekovima

 

U proteklih nekoliko godina, organizacija devojačkih i momačkih večeri postala je neizostavna tradicija svakog budućeg bračnog para. Uglavnom, ovo veče organizuje se nekoliko dana pred samo venčanje, kao simbol poslednjeg provoda “slobodnih” devojaka odnosno momaka.

Ova tradicija je u zapadnim zemljama popularna već decenijama, a iako smo mislili da je nastala u Sjedinjenim Američkim Državama, zapravo je prava istina da organizacija proslave poslednjeg “samačkog” dana vuče korene još iz antičke Grčke.

 

Žurka u Sparti

 

Naime, ovakvu proslavu započeli su Spartanci u 5. veku pre nove ere. Naime, Spartanci su slavili poslednje veče kao slobodni muškarci, pred samo venčanje. Tada, organizovana je masovna gozba uz ples i muziku, a gosti (vojnici saputnici) su nazdravljali mladoženji, koji bi se tom prilikom zarekao da će ostati lojalan vojsci i nakon što se oženi.

 

Prvi put, izraz neženja upotrebljen je u 15. veku, a tek 1922. godine, započeta je tradicija momačke večeri u današnjem smislu reči.

 

Moderne proslave

 

Devojačke večeri, u modernoj formi, započele su nešto kasnije, a vode poreklo iz Holandije, oko 16. veka. Zapravo, tokom šezdesetih godina, kada je počela i feministička revolucija, devojke su masovno počele da slave, po uzoru na muškarce i njihove momačke večeri.

 

Danas, uglavnom, momačke i devojačke večeri održavaju se nedelju dana pred samo venčanje. Mladoženja i njegovi najbliži prijatelji s jedne, i mlada sa prijateljicama s druge strane uglavnom pravi žurku, kao simbol poslednjeg izlaska kao slobodan momak, odnosno devojka.

 

Standardno, momci i devojke organizuju izlazak u grad. Ipak, postoje i one ideje koje uključuju originalnost, poput odlaska u brvnaru na planini, putovanje za vikend na more i sl. Takođe, originalna ideja može da uključuje i spa program, za buduću mladu, mladoženju i njihove prijatelje. Sve o spa vaučerima i programu (poklon za devojacko veče), možete pročitati OVDE.

 

Ovo posebno veče, koje ima tako jaku simboliku, učinite nezaboravnim upravo ovakvim poklonom za vašeg prijatelja ili prijateljicu.