Da, zlato je zdravo!

 

Zlato je dragoceni metal koji se nalazi u zemljinoj kori. Veoma je redak, pa je iz tog razloga na ceni već decenijama. Uz to što je kroz istoriju zlato služilo u dekorativne svrhe, počev od nakita, preko kruna, ukrasa, delova nameštaja i sl., zlato ima i zdravstvene benefite. Razlog se krije u sposobnosti zlata da skupi toplu energiju, te da te vibracije sprovede do tela.

 

Drevna medicina zlatom

 

Najraniji zapisi o korišćenju ovog metala u zdravstvene i isceljujuće svrhe pronađeni su u drevnom Egiptu. Ova civilizacija koristila je zlato kao “eliksir” zdravlja. Verovali su da je zlato mistično i da leči i štiti telo od brojnih bolesti. Uz to, Egipćani su bili ubeđeni da zlato sprečava starenje…

 

 

Najčešće, zlato se u starom Egiptu koristilo u stomatologiji. Budući da je netoksično i da se lako oblikuje i u savremeno doba ono se koristilo za popunjavanje rupa u zubima ili pak kao “krunica” za novi zub.

 

Rimljani su koristili zlato za lečenje kožnih oboljenja, dok su drevni Kinezi ovaj metal stavljali u jelo, tokom kuvanja pirinča, kako bi uneli minerale iz zlata u organizam. Danas, postoje luskuzni restorani koji nude 24- karatno zlato u svojim jelima. Tokom Srednjeg veka, u Evropi, ljudi su koristili tzv. “zlatnu vodu” kako bi se rešili otečenih zglobova i bolova u kostima i mišićima.

 

Dakle, zlato je po svojim zdravstvenim benefitima poznato već vekovima. A koje su tačno zdravstvene beneficije ovog metala?

 

Zlato i zdravlje

 

Zlato ima antiupalno dejstvo, pa je poznato po tome da umanjuje bol kod reume, artritisa i drugih oboljenja kostiju i mišića. Dokazano je da zlato utiče na pojačanu koncentraciju i fokus, umiruje telo i um, stabilizuje telesnu temperaturu i uspostavlja balans celog organizma.

 

Naučnici su takođe pokazali da zlato ima pozitivan efekat na ljude koji pate od anksioznosti, depresije, tuge ili su pod hroničnim stresom.

 

Zlato je i prirodni stimulans, utiče na budnost, jer poboljšava rad nervnih ćelija.

 

Zbog sposobnosi da regeneriše ćelije, te da ih vraća u normalno- elastično stanje, zlato je sastavni deo brojnih krema i losiona za kožu. Bori se sa ekcemom, osipima, ranama, opekotinama, kožnim oboljenjima, a usporava i starenje i umanjuje bore, te se neretko stavlja i u “antiejdž” kreme.

 

U medicini, zlato se pokazalo efikasno u lečenju nekih vrta karcinoma, kao što je rek jajnika i prostate. Naime, zlato je usporavalo rast malignih ćelija kod pacijenata sa kancerom.

 

Zlato takođe jača imunitet, štiti od oboljenja pluća, kostiju i bešike, a pokazalo se delotvorno i u lečenju anemije. Ovaj metal ubrzava cirkulaciju, poboljšava raspoloženje i umiruje, te ubrzava proces zarastanja i izlečenja kod brojnih bolesti. Ovo su samo neki od zdravstvenih benefita zlata. Brojne druge sposobnosti, naučnici i dalje istražuju, odnosno ponovo otkrivaju, zahvaljujući drevnim spisima.

 

Ovo je sasvim dovoljno razloga da sebi, makar jednom mesečno, priuštite kraljevski tretman – masažu zlatom, te da na svojoj koži iskusite sve zdravstvene sposobnosti ovog čudesnog metala.