9 razloga zašto treba da koristite saune

 

Kiropratika, akupuntura, hipnoza… kada je reč o velnesu, čini nam se da se skoro svakog dana pojavljuje novi oblik tretmana koji je obavezan. Ipak, od davnina, jedna terapija, kada je velnes u pitanju, ne stari, a to su upravo saune.

 

Naime, ova tradicija uz čoveka je od davnina, a brojne kulture su kroz vekove pravile termalne bazene i saune i to s razlogom. U nastavku, saznajte zašto su saune zdrave.

 

Oporavak od fitnesa

 

Ukoliko se redovno bavite fizičkom aktivnošću, a dešava vam se da dobijete upalu mišića ili da osećate trnce i grčeve, znak je da mišiće morate da opustite. Studije us pokazale da saune poboljšavaju oporavak nakon vežbanja. Uz to, dokazano je da 30 minuta boravka u sauni kod pripadnica lepšeg pola poboljšava proizvodnju mišićnih ćelija, te hormona rasta nazvanog HGH.

 

 

Krvni pritisak

 

Toplota u sauni utiče na bolju cirkulaciju, te svaka ćelija u organizmu dobije dovoljno kiseonika. Uz to, poboljšava se rad svih organa, a stabilizuje se i krvni pritisak.

 

Jače srce

 

Budući da saune poboljšavaju cirkulaciju, one, prema naučnim studijama, umanjuju rizik od srčanog i moždanog udara, sprečavaju brojna kardiovaskularna oboljenja i smanjuju rizik od iznenadne smrti.

 

Kognitivno zdravlje

 

Brojna istraživanja pokazala su da saune utiču na poboljšanje rada mozga, te sprečavaju pojavu demencije. Razlog se krije u boljem snabdevanju mozga kiseonikom, nakon korišćenja sauna.

 

 

Lek protiv bolova

 

Saune umanjuju hroničan bol, a na prvom mestu, smanjuju glavobolje i migrene.

 

Jači imunitet

 

Jedna studija pokazala je da sportisti koji provode 15 minuta u sauni dnevno imaju jači imunitet i samim tim postižu bolje rezultate na takmičenjima.

 

Lek za depresiju

 

Saune utiču na raspoloženje, čine nas opuštenijm i umanjuju stres. Samim tim, one umanjuju depresiju i napade panike usled anksioznosti, te se preporučuju svima koji pate od ovih mentalnih oboljenja.

 

Gubitak kilograma

 

Saune će pomoći da izgubite višak vode, ali neće uticati na smanjenje masnih želija. Pa ipak, one su odlično pomoćno sredstvo prilikom mršavljenja.

 

 

Manji holesterol

 

Ukoliko imate povišen holesterol, pokušajte da redovno idete u saunu. Naime, istraživanja su pokazala da one utiču na smanjenje lošeg holesterola, uz redovnu fizičku aktivnost i promenu ishrane.

 

NAPOMENA: Benefiti saune su brojne, ali imajte na umu da usled korišćenja ovih usluga budete dovoljno hidrirani, jer znojenje izbacujete tečnost. Stoga, pijte dovoljno vode i ne dozvolite da dehidrirate.