7 znakova da vam je očajnički potrebna masaža

 

Svima nam je poznato da masaža blagotvorno deluje kako na telo tako i na um. Ali kako da znamo da nam je masaža potrebna? Sve što treba jeste da oslušnete signale koje vam šalje vaše telo…

 

1. Niste išli na masažu mesecima ili pak godinama.

 

Najbolje dejstvo masaže imaju upravo kada su redovne. Većina terapeuta predlaže da sebi priuštite masažu makar jednom mesečno, a taj razmak mora biti kraću, ukoliko idete na fizikalnu terapiju.

2. Bavite se fizičkom aktivnošću ili ste profesionalni sportista.

 

Svako ko se bavi bilo kakvim sportom, bilo da je u pitanju biciklizam, fitnes, džogiranje, odbojka, tenis… mora da ide na redovne masaže. Fizička aktivnost, ma koliko bila zdrava, opterećuje mišiće i kosti, pa je stoga potrebno opustiti ove organe. Uz to, ukoliko ste imali neku povredu, odlazak kod fizioterapeuta je obavezan. Nemojte dozvoliti da trpite bol, dok ne bude prekasno!

 

3. Osećate bolove u vratu, ramenima, kukovima, leđima…

 

Bol je signal koji telo šalje, da nešto s njim nije u redu. Ukoliko ignorišete ove znakove, stanje organizma može samo da se pogorša.

 

4. Imate česte glavobolje.

 

Kada su mišići ramena, glave i leđa pod tenzijom, to može da uzrokuje i glavobolje. Redovan odlazak na masažu umanjuje bol u predelu glave, naročito kod osoba koje pate od hronične migrene.

 

 

5. Niste dovoljno elastični.

 

Ukoliko imate problem da rukama pipnete prste na stopalima, očajnički vam je potrebna masaža. Ona utiče na tonus mišića i čini telo gipkijim i pokretljivijim.

 

6. Patite od nesanice.

 

Insomnija može biti posledica brojnih zdravstvenih stanja, a stres, depresija i anskioznost samo su neka od njih. Masaže uklanjaju napetost i opuštaju mišiće, ali i um, pa su stoga idealan lek protiv nesanice i problema sa spavanjem.

 

7. Izloženi ste svakodnevnom stresu.

 

Stres je sastavni deo života svakog pojedinca danas. Ipak, on može umnogome da ugrozi naše zdravlje. Pored toga što slabi imuni sistem, stres može da uzrokuje migrene, bolove u mišićima i zglobovima, dekoncentraciju, manjak pažnje, manjak energije i pospanost. Sve ovo može se lako ukloniti upravo redovnim relaks masažama.