4 saveta za brzo oporavljanje nakon vežbanja

 

Fudbal, odbojka, tenis, džogiranje ili vežbanje u teretani, bez obzira koji je vaš vid rekreacije, svi stručnjaci se slažu u jednom: vežbanje pozitivno deluje na ceo organizam.

 

Ipak, svaki vid fizičke aktivnosti sa sobom nosi posledice, a uz upalu mišića, tu su i uganuća i ozbiljnije povrede poput pucanja ligamenata ili preloma.

 

U nastavku otkrijte koji su to najbolji i najbrži načini da se brzo i lako oporavite nakon intenzivnijeg treninga.

 

Istezanje

 

Prvo i najlogičnije rešenje za oporavak, nakon sportske aktivnosti, svakako je istezanje, koje treba obaviti i pre i nakon vežbanja. Istezanje pomaže da se poveća fleskibilnost mišića i ligamenata, omogućava bolje kretanje, veću produktivnost i sprečava povrede. Isto tako, istezanjem uklanjamo eventualnu mlečnu kiselinu koja se sakuplja u mišićima i sprečavamo rizik od pojave grčeva u ovom delu tela.

 

 

Kompresija i masaža

 

Kompresija mišića je esencijalna kod sportskih masaža. Postoji više tehnika, ali svaka od njih služi za uklanjanje mlečne kiseline i druge tečnosti koja se nakuplja u mišićima. Uz to, sprečava upale, bol u mišićima i pojačava elastičnost, te opušta telo, nakon intenzivnog treninga. Generalna masaža preporučuje se jednom mesečno.

 

Hidroterapija

 

Ovaj inovativni način odličan je dodatak u procesu isceljenja bolnih mišića nakon vežbanja. Hidroterapija isprva uklanja otoke i smiruje zagrejane mišiće, a zatim, toplotom, sprečava pojavu spazma, omekšava mišiće i sprečava grčeve. Uz to, pojačava cirkulaciju, te samim tim ubrzava isceljenje.

 

Dovoljno sna

 

Manjak sna ima dramatičan efekat na celo telo, pa tako i na mišiće. Kvalitetan san ubrzava isceljenje mišića i priprema telo za naredni trening.

 

Bez obzira na to koliko imate godina i koliko dugo se bavite sportom, ova četiri saveta za oporavak nakon treninga umanjiće bol, omogući će vam bolje rezultate prilikom vežbama, sprečiće rizik od povreda i ubrzaće period oporavka.