fbpx
 

4 saveta za brzo oporavljanje nakon vežbanja

 

Fudbal, odbojka, tenis, džogiranje ili vežbanje u teretani, bez obzira koji je vaš vid rekreacije, svi stručnjaci se slažu u jednom: vežbanje pozitivno deluje na ceo organizam.

 

Ipak, svaki vid fizičke aktivnosti sa sobom nosi posledice, a uz upalu mišića, tu su i uganuća i ozbiljnije povrede poput pucanja ligamenata ili preloma.

 

U nastavku otkrijte koji su to najbolji i najbrži načini da se brzo i lako oporavite nakon intenzivnijeg treninga.

 

Istezanje

 

Prvo i najlogičnije rešenje za oporavak, nakon sportske aktivnosti, svakako je istezanje, koje treba obaviti i pre i nakon vežbanja. Istezanje pomaže da se poveća fleskibilnost mišića i ligamenata, omogućava bolje kretanje, veću produktivnost i sprečava povrede. Isto tako, istezanjem uklanjamo eventualnu mlečnu kiselinu koja se sakuplja u mišićima i sprečavamo rizik od pojave grčeva u ovom delu tela.

 

 

Kompresija i masaža

 

Kompresija mišića je esencijalna kod sportskih masaža. Postoji više tehnika, ali svaka od njih služi za uklanjanje mlečne kiseline i druge tečnosti koja se nakuplja u mišićima. Uz to, sprečava upale, bol u mišićima i pojačava elastičnost, te opušta telo, nakon intenzivnog treninga. Generalna masaža preporučuje se jednom mesečno.

 

Hidroterapija

 

Ovaj inovativni način odličan je dodatak u procesu isceljenja bolnih mišića nakon vežbanja. Hidroterapija isprva uklanja otoke i smiruje zagrejane mišiće, a zatim, toplotom, sprečava pojavu spazma, omekšava mišiće i sprečava grčeve. Uz to, pojačava cirkulaciju, te samim tim ubrzava isceljenje.

 

Dovoljno sna

 

Manjak sna ima dramatičan efekat na celo telo, pa tako i na mišiće. Kvalitetan san ubrzava isceljenje mišića i priprema telo za naredni trening.

 

Bez obzira na to koliko imate godina i koliko dugo se bavite sportom, ova četiri saveta za oporavak nakon treninga umanjiće bol, omogući će vam bolje rezultate prilikom vežbama, sprečiće rizik od povreda i ubrzaće period oporavka.

VAŽNO OBAVEŠTENJE

LuxSpa je trenutno u procesu selidbe na novu lokaciju.
Pošaljite nam Vaš kontakt telefon pa će Vas kolege obavestiti čim spa krene sa radom kako bi napravili rezervaciju.
Svi vaučeri će moći da se iskoriste na novoj lokaciji.
Hvala na razumevanju.

LuxSpa